Navigeren door de Coronavirus pandemie als leidinggevende?

COVID-19 wekt angst en paniek op bij werknemers en andere belanghebbenden. De enorme omvang van de uitbraak en de pure onvoorspelbaarheid maken voren dan ook een enorm uitdaging voor leidinggevenden.

Het team ondersteunt de probleemoplossing Het team ondersteunt de probleemoplossing

De allereerste stap voor leiders bestaat uit het erkennen van de crisis waarmee het bedrijf geconfronteerd wordt. Dit is een moeilijke stap, maar er is geen weg omheen. Zeker van zodra de overheid bepaalde maatregelen neemt die een effect hebben op de vertrouwde omstandigheden van de organisatie. 

Aangezien de werking van het bedrijf drastische veranderingen zal ondergaan tijdens de crisis, is het essentieel dat de leider zijn of haar normatieve vooringenomenheid overwint. Belangrijk hierbij is om de mogelijke impact van de Coronavirus pandemie niet te onder- of overschatten.

Van een leider wordt dus verwacht dat hij of zij een eigen reactie, die vertrekt vanuit authenticiteit, opbouwt. Dit kan niet door routinematige opvolging van een vooropgesteld stappenplan. Een leider moet anticiperen op de onbekendheid en onzekerheid van de situatie. Improvisatie, authenticiteit en inspirerend leiderschap kleuren de beslissingen ten tijde van een crisis zoals de Coronavirus pandemie.

Dergelijke beslissingen omvatten verschillende acties zoals onder meer tijdelijke verhuizingen (of aanmoedigen van telewerk) en het gebruik maken van nieuwe tools die de samenwerking ondersteunen - die mogelijk ook na deze crisisperiode een rol spelen binnen de organisatie. 

It’s all about the mindset
Leiders kunnen hun organisaties beter mobiliseren door duidelijke prioriteiten te stellen. Alle medewerkers worden in staat gesteld om oplossingen te ontdekken en te implementeren die deze prioriteiten dienen. In andere woorden, het team ondersteunt de probleemoplossing onder stressvolle omstandigheden door mee informatie te verzamelen, oplossingen te bedenken, deze in de praktijk te brengen en ze onderweg te verfijnen. Autoriteit verspreiden en informatie op de (virtuele) werkvloer delen is een absolute must.

Van een leider wordt verwacht dat hij of zij naar de ontwikkelingen van morgen, en niet van gisteren, kijken. Personal coaching bij In Balance helpt leiders bij het navigeren door de pandemie en toekomstige crises. 

Meer informatie? 

Neem contact op

 

[Ik ervaar enkel nog gezonde spreekstress.] Ik moet mij nog de technieken vertrouwd maken, maar het proces is in werking gesteld en ik ben ervan overtuigd dat ik binnen dit en een korte tijd grote vooruitgang zal boeken.

Patrick Scheerlinck, zaakvoerder PSP Communications