De kracht van empathisch leiderschap

Empathie en leiderschap, wat denk jij? Twee botsende begrippen of een match-made-in-heaven? Tot kort geleden werd empathie niet naar waarde geschat in de zakenwereld. Ten onrechte werden gevoelens op de werkvloer gezien als een teken van zwakte. Maar daar komt nu verandering in. Empathisch leiderschap is in opmars. Maar wat is het eigenlijk?
Empathisch leiderschap haalt het beste uit het team Empathisch leiderschap haalt het beste uit het team
Incorporeer inlevingsvermogen in leiderschap Incorporeer inlevingsvermogen in leiderschap

Empathie is het zien en begrijpen van anderen hun gevoelens. Het gaat over een inlevingsvermogen voor iemand die het moeilijk heeft, iemand die bang is, of ontgoocheld is, … Maar waarom is dit zo nuttig voor modern leiderschap? Simpel, medewerkers die goed in hun vel zitten, presteren beter. Mensen voelen zich het best wanneer ze begrepen worden. Van zodra inlevingsvermogen geïncorporeerd is in het leiderschap, haal je ook meer resultaat uit het hele team.

In Balance gelooft dat empathie en leiderschap een gouden match zijn. Een teamleider heeft het vermogen zijn/haar medewerkers te doen floreren, groeien en ontwikkelen. Denk aan een functioneringsgesprek. Dat zou geen moment van buikkrampen of nagelbijten mogen zijn. Integendeel, het zou een moment van inspiratie moeten zijn, voor alle deelnemers. 

Vanuit dit idee zoomen we verder in op empathie. Empathie draait namelijk niet alleen om het rekening houden met een ander, maar ook met jezelf. Elke persoon heeft een eigen visie op de wereld. Ondanks dat die visies niet altijd overeenstemmen, kunnen twee mensen elkaar toch begrijpen. Hoe komt dat? Communicatie speelt daarin een belangrijke rol. Eenieder heeft een eigen manier van communiceren en denken, gebaseerd op zijn/haar individuele levenservaringen. In andere woorden: iedereen heeft een eigen wereldmodel (MOW, Model Of the World). 

Iemands capaciteit om rekening te houden met de ander en zichzelf getuigt van “mowpathie” of het rekening houden met een ander zijn/haar wereldmodel. De term versmelt ‘empathie’ met ‘model of the world’. Iemand die bijvoorbeeld enkel geïnteresseerd is in het invullen van eigen behoeften, getuigt niet van “mowpathie”.

Empathisch leiderschap en teamcommunicatie Empathisch leiderschap en teamcommunicatie
Efficient teamwork Efficient teamwork

In onze Masterclass Communication en Leadership gaan we op zoek naar ons eigen model van de wereld en onze eigen manier van denken. Van zodra we inzicht verwerven in de verschillende denkniveaus van ons menselijke brein kunnen we spreken van een ontwikkeling van “mowpathie”. Die ontwikkeling stelt ons in staat een vorm van communicatie te hanteren waarbij we ons ego loslaten en empathisch zijn zonder te oordelen. Dat is erg verschillend van het soort empathie waarbij we ons eigen MOW, ons eigen denken, toepassen op een probleem van een ander. In dergelijke situatie willen we (misschien met de beste bedoelingen) advies geven. Is dat advies echter wel juist? 

95% van de klanten bij In Balance gaat er van uit dat zijn/haar wereldmodel overeenstemt met dat van een ander. Klopt dit wel? Is niet elke individuele beleving van de realiteit gekleurd door een scala aan persoonlijke filters? En belangrijker nog, bereik je op die manier de meest waardevolle vorm van communicatie? 

Bij “mowpathie” erkennen we de verschillen en gelijkenissen tussen ons persoonlijk denken en dat van de ander. We varen mee op de emoties van vreugde of leed, maar stellen daarbij onze eigen grenzen. Mowpathie creëert een gezonde wisselwerking tussen respect voor de ander en behoud van eigen waarden. Dit is de meest pure vorm van communicatie creëert balans. Net omdat “mowpathie” zo waardevol is, richt In Balance zich daarop tijdens de Masterclass Communication en Leadership.

De aanpak is helemaal anders; er wordt constructief gewerkt. Je vertrekt vanuit jouw sterke kanten. Je mindere kanten worden benoemd, maar worden niet extra in de kijker gezet. Zo wordt er gebouwd op die minder goede kanten om die naar een hoger niveau te tillen, en omgekeerd, om je sterke kanten nog uit te vergroten.

Naam, functie