Hoe beïnvloedt uw stem uw boodschap?

De manier waarop uw spreekt is veel belangrijker dan u denkt. Belangrijker, zelfs, dan wat u zegt.
Een correct stemgebruik kan de bepalende factor zijn voor de impact die u maakt Een correct stemgebruik kan de bepalende factor zijn voor de impact die u maakt

Uren werk besteden sommigen aan een presentatie. Toch is de inhoud zelf maar een heel klein deel waardoor het publiek geboeid raakt.

Hoeveel procent van de boodschap wordt begrepen via woorden ?

55% door onze lichaamstaal
38% door de klank van de stem
7% via woorden

De verwerking van de non-verbale en para-linguistische aspecten (stemgeving, intonatie, luidheid) gebeurt onbewust. Dit op zich is al een voldoende reden om te zorgen dat we de juiste stem gebruiken in de juiste context.

 

Welke informatie geeft uw stem?

Het stemgeluid is uniek voor iedereen. U kan mensen meestal herkennen op basis van hun stemgeluid. Net zoals er een fingerprint bestaat, is er dus ook zoiets als een voiceprint. U hoeft iemand niet eens te zien om hem te herkennen.

Mensen geven onbewust een waardeoordeel op basis van iemands stemgeluid

  • zachte stem = onderwerpend
  • luide stem = dominant, extravert
  • lage en zachte stem = neerslachtig
  • luide en lage stem = machtig, overtuigend

Een stem zegt iets over de emotionele toestand van de spreker.

  • ben je onzeker en angstig, dan ga je sneller spreken
  • een bibberende stem toont onzekerheid
  • een luide stem, toont verdediging

Stemgeluid geeft ons ook info over de lichamelijke conditie.
Een stem lokt een esthetisch oordeel uit. Een wetenschappelijk rapport associeer je met een neutrale stem, een romantisch gesprek met een stille stem, een sportmonitor met een levendige stem.

In tegenstelling tot wat velen denken, kan u uw stemgeluid tot op zeker hoogte bewust bepalen. Het timbre, de draagkrachtigheid en warmte van uw stem, zijn niet enkel het resultaat van uw genen, maar ook van de manier waarop u uw stem gebruikt. U kan dus uw stem anders en correcter leren gebruiker. Zo leert u een spreekwijze aan die uw stem aangenamer doet klinken.

Ik ben aangenaam verrast door de persoonlijke aanpak. Tijdens de lessen wordt gewerkt met eigen cases. Je kan problemen die je in het dagdagelijkse leven mee te maken hebt aanbrengen, en daar wordt concreet op geoefend. Er wordt advies op maat gegeven. Er wordt heel flexibele les gegeven.

dr. An Van Den Bulcke, Senior Business Developer Universiteit Gent