5 tips om comfortabel te spreken met mondmasker

Krijg je ook zo’n vermoeiende stemmen door het spreken met mondmasker? Dat is heel normaal. Je stembanden doen een grotere inspanning. Bovendien begrijpen mensen ons minder goed, dus moeten we onszelf vaker herhalen.
Vervelend? Zeker. Maar onderstaande tips zullen jou helpen om comfortabeler te spreken met mondmasker, met zorg voor je stem.
Hoe spreek je comfortabel met mondmasker? Hoe spreek je comfortabel met mondmasker?

1. Ga niet luider spreken, maar wel langzamer spreken. Zo zul je meer articuleren en ontlast je jouw stembanden. Het roepen, forceert je stem, en zorgt voor heesheid en vermoeidheid.

2. Spreek in korte zinnen. Bij lange zinnen adem je op het einde van de zin dieper in, waardoor je het mondmasker aanzuigt. Dit zorgt voor een onaangenaam gevoel.

3. Gebruik de buikademhaling in plaats van borstademhaling. Zo ervaar je de aanwezigheid van het mondmasker als minder vervelend. Bij een borstademhaling zuig je het masker namelijk continu aan.

4. Mensen zien enkel jouw ogen, en geen mond. Daardoor kan hun aandacht sneller afzwakken. Het gesprek wordt gemakkelijker als ‘saai’ ervaren. Maak daarom meer gebruik van lichaamstaal dan normaal. Door handgebruik houdt je de luisteraar alert, en zal het ook voor jou als spreker minder vermoeiend spreken zijn.

5. Mensen die een spreekberoep uitoefenen (leerkrachten, docenten, …) kunnen best hun stem opwarmen alvorens het spreken. Dit doe je bijvoorbeeld door te zoemen op medeklinkers. Ook door voldoende water te drinken, smeer je je stembanden.

Zit jij nog met een specifieke vraag of klacht omtrent jouw stem en het mondmasker? Laat het ons weten, en wij laten jouw vraag beantwoorden door onze stemcoach. Mailen naar francesca@inbalance.be

Ik was enorm verrast door het professionalisme en de kennis die u meebracht. Ik heb mezelf ook beter leren kennen, de afgelopen twee dagen. En dan voornamelijk, wat ik niet had verwacht, is dat het toch mogelijk is om op 2 dagen mensen naar een hoger niveau te tillen

Wim Cools, account manager Securitas