Voor altijd 'goed gestemd'!

Een young high potential is onzeker
stem coaching stem coaching
Stem oefeningen Stem oefeningen

Mieke bio-ingenieur bij een voedingsbedrijf kwam vandaag bij ons. Mieke moet heel veel presentaties en opleiding geven in haar bedrijf voor het management en voor de collega’s.
 “Tijdens mij laatste presentaties had ik ademnood. Ik ga dan sneller praten en ik heb het gevoel dat mijn stem blokkeert. Ik weet dat mensen horen dat ik een probleem heb. Dit gevoel zorgt dat ik me heel onzeker  voel en nu al schrik heb dat dit zal opnieuw gebeuren op mijn volgende presentatie. 
Daarnaast heb ik het gevoel dat mijn stem vermoeid is na een lange presentatie. “

Bij zware inspanningen heeft Mieke  vaak ademhalingsproblemen
 

Na onderzoek en observatie stelden we vast dat Mieke onder meer een hoge en oppervlakkige ademhaling heeft. Daarbij zie je de schouders omhoog bewegen en er spanning aanwezig is ter hoogte van de keel. Deze ademtechniek zorgt voor een oppervlakkige ademhaling die een functionele werking van de stembanden in de weg staat.

We ontwikkelen een stem coaching traject op maat van Mieke

 

1.    Spreekademhaling: 

Spreken vergt een andere ademtechniek dan bijvoorbeeld duiken of zware inspanningen. 
Met gerichte oefeningen leren we Mieke een nieuwe techniek aan om ademhaling en stemgeving vloeiend te laten verlopen. We leren een lage buikademhaling. Hiervoor zijn er eenvoudige oefeningen die Mieke dagelijks kan gebruiken. Het uiteindelijke doel is om de spieren die instaan voor de ademhaling te versterken zodat er “ademsteun” ontstaat.
We  hanteren  een ademhalingstechniek waarbij de grootste druk uitgaat vanuit het middenrif  in plaats van op de keel en de stem. Het vermindert onnodige keelklachten en verbetert de mogelijkheden van de stem- en blaastechniek.

 

2.    Mondrelaxatie

Er zijn onvoorstelbaar veel mensen die onbewust spreken met een gespannen tong, kaak of andere spieren. Dit zorgt ervoor dat je mondholte aan impact verliest en de nodige resonerende functie niet kan uitvoeren.
Via ontspanningsoefeningen voor mond, tong en lippen leren wij om met een ontspannen mond te spreken

3. Stemcoaching

Vanuit een ontspannen ademhaling leren we onze stembanden ontspannen en breiden we de mogelijkheden van onze stem uit. We oefenen hier reeds met klanken.

 

4.  Uitspraakcoaching

Spreken met een gespannen uitspraak of gesloten mond beïnvloedt de kwaliteit en het comfortgevoel van de stem. We leren op de juiste manier economisch spreken.

 

5.    Integratie: open traject “Spreken in het Openbaar” 

De techniek kennen is één zaak, deze toepassen is een ander paar mouwen. 
Via Integratieoefeningen  bij het voorlezen van teksten en het geven van korte presentaties, leer je om op een gecontroleerde en later onbewuste manier te spreken met de juiste stem.

Deze aanpak van stem en presentatie coaching zorgt ervoor dat je met plezier presenteert en ‘voor altijd goed gestemd bent’
 

De individuele feedback die we kregen is een groot voordeel in vergelijking met andere opleidingen die ik online had gevonden.

Lobke Geleyns, communicatiemedewerker Ypto