De 'euh' van Peter van Petegem: wat doe je met verbale tics?

Interviews met sportberoemdheden zijn vaak- op het lachwekkende af- doorspekt met “euh’s”. Peter van Petegem spant daarin ongetwijfeld de kroon. Als publiek betrap je sprekers maar al te vaak op die vervelende stopwoorden. Maar omgekeerd ben je je er als spreker veel minder van bewust. Wees die irritante gewoonte voor!

Euh & co

“Euh” duidt in gesprekken aan dat je nog iets wil toevoegen aan wat je net zei, en voorkomt dat je gesprekspartner je onderbreekt. Bovendien hebben we van nature de neiging om stiltes op te vullen in gesprekken.  We voelen ons immers al snel ongemakkelijk of onzeker wanneer er stiltes vallen. Het gesprek valt dan - letterlijk – stil, en wij zien dat als een teken van slechte interactie met je gesprekspartner.

Wanneer je spreekt voor een groep lijken stiltes vanuit het ‘oorpunt’ van de spreker zelfs nog langer te duren. Stopwoorden zijn dan de ideale ‘vullers’ om die stiltes te overbruggen totdat je de juiste woorden vindt. Mensen die veel stopwoorden gebruiken, praten vaak snel, gunnen zichzelf weinig tijd om na te denken over wat ze gaan zeggen óf zijn nerveus als ze praten. Ze willen er alles in één keer uitgooien en weten daardoor even niet goed wat ze moeten zeggen… Met je favoriete stopwoorden tot gevolg.

 

Verbale tics

Een gezonde dosis onwillekeurige “euh’s” kan je publiek door de vingers zien. Het geeft hen zelfs de tijd om de boodschap te laten bezinken en het toont aan dat je je woorden nauwkeurig uitkiest.

Maar een overload aan ‘vullers’ zullen ze niet zomaar kunnen negeren. Stopwoorden leiden af van je boodschap, en soms zelfs in zo’n mate dat de stopwoorden alle aandacht naar zich toe zuigen. Wie heeft zich vroeger in de klas bijvoorbeeld nooit geamuseerd met streepjes trekken bij elke “eum” van de leerkracht…?

 

Stopwoorden stoppen

Misschien ben je zelf wel vaste klant van stopwoorden? Zonder het per se te beseffen zijn je eigen presentaties misschien rijkelijk gevuld met “eum’s”, “dussen”, “eigenlijks” en “ofzo’s”? Ga zelf op onderzoek uit en ondervraag je meest betrouwbare getuigen: familie, vrienden of collega’s die vaak in het publiek zitten. Of bekijk eenvoudigweg een filmopname van jezelf wanneer je presenteert of een speech inoefent. Confronterend, maar zeer leerrijk materiaal! Pas wanneer je je bewust bent van je eigen stopwoorden, kan je er ook werkelijk een halt aan toe roepen.

Daarenboven: tijdens presentaties kan je ervan uit gaan dat niemand je zomaar gaat onderbreken. Je hebt dus helemaal geen “eum’s” nodig om je daartegen te wapenen. Probeer dus rustiger te spreken en denk na over wat je wilt gaan zeggen. Als je in je hoofd de zin die je gaat zeggen van tevoren formuleert, zal je minder snel onbewust stopwoorden gebruiken. Op die manier formuleer je je boodschappen helder en duidelijk, waardoor je energieker en als een expert overkomt.

 

Wat met onvoorbereide presentaties?

Hier gaan we dieper op in tijdens de workshop Top Speaker. Schrijf je hier in en gun jezelf de kans om van je presentaties een succes te maken!

Ben je al zeker van je stuk voor een groep, maar wil je nog meer grip krijgen op je publiek? Bekijk dan wat onze formules Professioneel Spreken voor jou kan doen!

Frederik volgde de Dictieworkshop voor studenten en 5 sessies individuele coaching. Deze video toont de fantastische resultaten die Frederik behaalde.

Frederik