De obligate Powerpoint: enkele valkuilen en tips

De gemeenteraadsverkiezingen komen stilaan in zicht en de messen worden geslepen. De plaatselijke politici dweilen parochiezalen af om hun programma voor te stellen gewapend met…een Powerpointpresentatie. Maar vaak vergeten onze politici dat kiezers nog altijd stemmen voor de persoon en niet voor de presentatie.
Verdwijn niet achter je presentatie Verdwijn niet achter je presentatie

Zonder afbreuk te doen aan de verdiensten van dit krachtige programma, wil ik hier toch enkele valkuilen opsommen bij het gebruik van een Powerpoint (trouwens dit geldt uiteraard niet alleen voor onze politici, maar uiteraard ook voor alle lesgevers,trainers,docenten,managers,…)

 

  1. De kijker /luisteraar kijkt naar je dia’s en niet naar jou waardoor je jouw persoonlijke stijl en authenticiteit op de achtergrond plaatst
     
  2. Jij als spreker staat meestal in de schaduw van het licht van de presentatie
     
  3. Doordat het scherm meestal in het midden staat, sta jij als presentator op de verkeerde plek, namelijk niet in het natuurlijke midden.
     
  4. Op het moment dat mensen lezen, luisteren ze niet.  Jou woorden worden dus gedeeltelijk niet gehoord.  Dit ondermijnt je gezag nog verder.
     

Gebruik efficiënt de voordelen van PowerPoint

  1. Het is zeer aantrekkelijk voor visueel ingestelde mensen
    MAAR… slechts 50 % van de luisteraars zijn visueel. TIP: maak/doe een presentatie in teamverband: 1 persoon die visueel ingesteld is, 1 die auditief is ingesteld en 1 die kinesthetisch/gevoelsmatig is ingesteld. Gegarandeerd: dit zijn de beste presentaties!)
     
  2. Het helpt je met de opbouw en structuur van je verhaal
     
  3. Gebruik de juiste beelden. Dat zijn beelden die tot de verbeelding spreken

Succes!

Jo

Ik was enorm verrast door het professionalisme en de kennis die u meebracht. Ik heb mezelf ook beter leren kennen, de afgelopen twee dagen. En dan voornamelijk, wat ik niet had verwacht, is dat het toch mogelijk is om op 2 dagen mensen naar een hoger niveau te tillen

Wim Cools, account manager Securitas