5 valkuilen van PowerPoint

Flitsende beelden, een kakofonie aan kleuren en volgepakte dia’s: men kan er maar niet genoeg van krijgen! In die mate zelfs dat we volledig de kluts kwijt zijn wanneer je PowerPoint het alweer laat afweten… Deze spreker gebruikt een origineel alternatief voor powerpoint: dans!

#1 All eyes on me

Je powerpoint-presentatie mag in geen geval alle blikken naar zich toetrekken. Flitsende letters en bewegende beelden zijn verleden tijd! Powerpoint is een attribuut en jij bent geen deel van het decor!

Maak je verhaal daarentegen flitsend: Gebruik humor, wees creatief in je woordkeuze, betrek je publiek en breng onverwachte wendingen aan in je verhaal. Wedden dat je die ‘special effects’ niet nodig om de aandacht van het publiek te houden?

#2 De letterplaag

Overvolle dia’s zijn als spreker natuurlijk een handige houvast wanneer je je tekst niet kent. Maar heb je er al eens bij stilgestaan waarom ‘aflezen’ niet in de synoniemenlijst van ‘presenteren’ staat? Juist ja…

De vuistregel: beperk je tot 1 idee per dia, omschrijf ze in enkele kernwoorden.

#3 Het publiek kan mijn rug op

Je publiek de rug toekeren: wat een misser! Toch zien we het maar al te vaak gebeuren: presentatoren die zich omkeren om de tekst van het scherm af te lezen.

Contact met het publiek? Nihil. Impact van je boodschap? Ook nihil…

#4 Houston, we have a problem

Technische probleempjes zijn waarschijnlijk één  van de grootste dooddoeners bij presentaties. Check én dubbelcheck je filmpjes en afbeeldingen, maak het bestand niet te zwaar, sla je powerpoint als pdf op, en ken het telefoonnummer van de zaaltechnieker. En indien de noodtoestand echt wordt afgekondigd, ben je zo slim om een afgeprinte versie van je powerpoint bij de hand te hebben!

#5 Prezi, het nieuwe zwart

De looks heeft Prezi mee, maar kan hij Powerpoint overtreffen? Alweer is matigheid geboden. Gebruik Prezi om de rode draad doorheen het verhaal te illustreren, niet om je publiek op te zadelen met een overload aan bewegende beelden.

Ik ben aangenaam verrast door de persoonlijke aanpak. Tijdens de lessen wordt gewerkt met eigen cases. Je kan problemen die je in het dagdagelijkse leven mee te maken hebt aanbrengen, en daar wordt concreet op geoefend. Er wordt advies op maat gegeven. Er wordt heel flexibele les gegeven.

dr. An Van Den Bulcke, Senior Business Developer Universiteit Gent