Waarom u uniek bent

Iedereen is uniek. Dat staat als een paal boven water. Ons gedrag, onze gevoelens en gedachten kunnen in eenzelfde situatie erg verschillen van die van anderen.
Iedereen is uniek, en communiceert dus ook op zijn eigen manier Iedereen is uniek, en communiceert dus ook op zijn eigen manier

De verklaring daarvoor zijn Metaprogramma’s. Dit zijn onbewuste denkpatronen die in elk brein verschillend geprogrammeerd zijn. Metaprogramma’s functioneren als filters die onze percepties van de buitenwereld op een specifieke manier verwerken. Ze bepalen hoe we denken, hoe we ons voelen en hoe we handelen als reactie op een gebeurtenis.

Metaprogramma’s kunnen in bepaalde contexten een hindernis vormen, in andere contexten zullen ze echter leiden tot successen. Ze zijn dan ook vaak een verklaring voor communicatieve misverstanden of voor een moeizame samenwerking.

Je kent wellicht personen die zeer doelgericht zijn en weinig denken aan problemen die ze onderweg kunnen tegenkomen. Zij zijn ‘towards’-gericht en concentreren zich op hun doelen zonder op of om te kijken. Deze persoonlijkheden zullen meestal weinig geduld hebben met ‘away’- gerichte personen. Die focussen eerder op problemen die zich kunnen voordoen, en mogelijke oplossingen daarvoor. Op die manier zijn er 19 metaprogramma’s te onderscheiden, die bepalend zijn voor jouw respons in een specifieke context.

Hoe kunnen we vat krijgen op onze metaprogramma’s? De eerste stap is bewustwording van de eigen onderliggende denkstructuren én van die van anderen. Op die manier kunnen we er rekening mee houden tijdens onze communicatieve interacties. Wanneer we er eenmaal bewust van zijn, kunnen we deze zelfs bewust te sturen in de richting van een doel.

Onze Masterclass Leadership & Communication focust zich onder andere op deze metaprogramma's. De masterclass is opgebouwd uit modules. In de vereiste modules 1 en 2 brengen we de 19 metaprogramma’s naar het oppervlak. We verwerven inzicht in deze onderliggende denkpatronen. Daarnaast zetten we veranderingsprocessen in gang om ze zelf te kunnen beïnvloeden.

Nieuwsgierig naar meer? Neem dan vlug een kijkje in ons aanbod

Lees hier meer over de Masterclass

De individuele feedback die we kregen is een groot voordeel in vergelijking met andere opleidingen die ik online had gevonden.

Lobke Geleyns, communicatiemedewerker Ypto