The Iron Voice: waarom één van de machtigste vrouwen ter wereld stemcoaching volgde

Vandaag verras ik u met een verborgen pareltje stemcoaching. The Iron Lady Margaret Thatcher bestendigde haar macht met haar stem, maar daarvoor had ze eerst heel wat stemcoaching nodig. In deze video krijgt u te zien wat een verschil een goed stemgebruik kan maken.

Margaret Thatcher- The Iron Lady- gaat de geschiedenis in als één van de machtigste vrouwen van haar tijd. Ze groeide uit tot icoon van sterke vrouw die haar mannetje kan staan in een overwegend mannelijk politiek landschap. The Iron lady heeft haar naam niet gestolen: aan haar wil viel niet te tarten.

“Hoe deed ze het?”, hoor ik (vrouwelijke) lezers onder u vragen. U mag 3 keer raden…
Thatcher stond onder vuur omwille van haar saaie manier van spreken en scherpe stem. Ze werd in de pers omschreven als: 'A cat sliding down a blackboard'. Thatcher bleef niet bij de pakken zitten en nam een stemcoach onder de arm.

De Iron Lady had haar ijzersterke overtuigingskracht mede te danken aan het bewust gebruik van haar stemklank. Ze ontwikkelde een volle, resonante stem die een rumoerige zaal vol opposanten in een mum van tijd het zwijgen kan opleggen. Zorgvuldig koos ze haar woorden uit, onder goedkeurend geknik van haar partijgenoten. Maar wat echt het verschil maakte was haar dynamische stemgebruik. Ze durfde het aan lange pauzes te leggen in haar betoog en verlaagde haar stem, wat haar een machtige uitstraling gaf… De uitstraling van een alfavrouw!

Beluister bovenstaand filmfragment met Thatchers stem voor-en-na, en oordeel zelf of ze de titel van ‘Iron voice’ waardig is!

 

[Ik ervaar enkel nog gezonde spreekstress.] Ik moet mij nog de technieken vertrouwd maken, maar het proces is in werking gesteld en ik ben ervan overtuigd dat ik binnen dit en een korte tijd grote vooruitgang zal boeken.

Patrick Scheerlinck, zaakvoerder PSP Communications