Verlos uzelf van spreekangst en transformeer tot een inspirerende spreker

Spreekangst komt voor in verschillende soorten, maten en vormen. Het komt tot uiting tijdens belangrijke presentaties, maar ook tijdens vergaderingen, persoonlijke gesprekken of voorstelrondjes. Met een vijftien jarenlange ervaring in de materie heeft In Balance een unieke methode ontwikkeld in het voorkomen en komaf maken met spreekangst.
Interactie met publiek Interactie met publiek
Het belang van ademhaling Het belang van ademhaling

De SAM methode (spreekangst management) focust op het individu door het ontwikkelen van specifieke tools, maar ook het bewust worden van valkuilen en de mentale kracht. Verschillende stappen vormen samen een holistische aanpak met betrekking tot spreekangst. Er wordt met andere woorden vanuit de individuele gedachtepatronen van de klant vertrokken. De methode verlost het individu niet alleen van spreekangst maar transformeert hem/haar tot een inspirerende spreker.

Een aanzienlijk deel van de bevolking - zo’n 75 procent - heeft last van hartkloppingen, zweten, blozen, black-outs, knikkende knieën of een stokkende ademhaling tijdens het spreken voor een publiek. Spreekangst uit zich dus in een resem aan lichamelijke verschijnselen. Het kan leiden tot het (ongemakkelijk) stilvallen van een conversatie met partners, klanten of andere contacten. Het kan met andere woorden niet alleen ongelofelijk vervelend zijn, maar ook belemmerend werken en zelfs een negatieve impact uitoefenen op uw professionele samenwerkingen.

Doordat ze het spreken vermijden - zij het in de vorm van telefoneren of presenteren - beseffen vele mensen niet dat ze eigenlijk met spreekangst worstelen. Er bestaat een reële kans dat u, lezer, deel uitmaakt van de 75 procent dat met spreekangst worstelt. De oorzaken reiken van 1) gebrek aan kennis of ervaring, 2) slechte ervaringen uit het verleden tot 3) negatieve gedachten die gepaard gaan met faalangst. Deze oorzaken kunnen op hun beurt bijkomende problemen teweegbrengen die uw zelfvertrouwen inperken. Op die manier kan spreekangst uw dagdagelijkse leven overheersen en uw algemene gemoedstoestand doen zakken. Barbara (gefingeerde naam omwille van privacyredenen), klant bij In Balance, omschrijft het zo: “Spreekangst hindert mijn professionele vooruitgang én ook mijn zelfbeeld.”

Vermijd het spreken niet Vermijd het spreken niet
Maak komaf met spreekangst Maak komaf met spreekangst

Hoe gaat In Balance te werk in het komaf maken met spreekangst bij iemand zoals Barbara? De coaching vertrekt vanuit uw persoonlijke kern om uw communicatie aan te scherpen. Eerst en vooral plaatsen we de angst in zijn context. Daarvoor begeleidt de coach u in het zoeken naar de oorsprong van uw spreekangst. Samen openen we de rugzak waarin u uw verleden draagt. Door middel van visualisatie vormen we negatieve ervaringen om tot positieve situaties gebruikmakend van de sterktes die u als persoon typeren. Daarna pakt de coach uw gedachtepatronen aan. Remmende assumpties als “ik ga het niet kunnen” of “anderen doen het veel beter” worden vervangen door stimulerende denkpatronen. Pas daarna schakelen we over tot het aanleren en toepassen van specifieke presentatietools. U leert hoe u verbinding kan maken met het publiek en gebruikt daarbij de juiste lichaamstaal. De resterende stress houdt u onder controle door middel van aangeleerde NLP technieken. Tenslotte worden al deze stappen geïntegreerd in specifieke spreekoefeningen waarna u voorgoed van de spreekangst verlost bent. 

De vraag naar communicatieve vaardigheden is groter dan het aanbod in communicatieve natuurtalenten. Daardoor hebben zij die een boodschap overtuigend en inspirerend kunnen brengen een aanzienlijke voorsprong op zij waarbij spreekangst de overhand neemt. Met behulp van een traject bij In Balance overwint u uw spreekangst waar zowel uw omgeving als uzelf de vruchten van zullen plukken. De aangeleerde technieken zullen u in staat stellen om uw spreekstress te overwinnen in sociale en professionele contexten. Het zal u niet alleen een professionele groei geven; ook uw zelfvertrouwen en zelfbeeld krijgen een enorme boost.

Breng je boodschap overtuigend en inspirerend Breng je boodschap overtuigend en inspirerend

Frederik volgde de Dictieworkshop voor studenten en 5 sessies individuele coaching. Deze video toont de fantastische resultaten die Frederik behaalde.

Frederik