Ruim plaats voor uitdaging in de plaats van demotivatie op de werkvloer

Stel uzelf even de vraag of u kunt antwoorden op het volgende: Wat zoekt u écht in uw job? Krijgt u energie van uw huidige werksituatie? Of behoort u tot het groeiende aantal werknemers waarbij de werklust almaar vermindert? Lees hieronder meer over de oorzaken van demotivatie op de werkvloer en hoe u ze aanpakt.
Wat geeft u enenergie? Wat geeft u enenergie?

De werklust en motivatie zinkt werknemers hoe langer hoe dieper in de schoenen. Werknemers laten zich niet meer bijscholen en werkgevers willen dergelijke investeringen niet meer maken. Op die manier ebt de gezonde leercultuur op de werkvloer geleidelijk weg. Wetende dat persoonlijke ontwikkeling cruciaal is om geluk te vinden in het werk- en privéleven, is deze tendens absoluut problematisch. 

Een te kort aan motivatie op de werkvloer staat arbeidsvreugde in de weg. Naar het werk gaan lijkt op den duur op het beklimmen van een onmogelijke berg. Zowel fysieke als mentale vermoeidheidsklachten ontwikkelen zich en steken mogelijk collega-medewerkers aan. Kortom, gedemotiveerde werknemers zijn de voorbode van negatieve werkomstandigheden en burn-outs. 

Een job moet daarom een gezonde uitdaging vormen voor de werknemer. Enkel zo kan hij of zij groeien in de werkomgeving. Dergelijke motivatie is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. De werkgever of leidinggevende speelt hierin echter ook een belangrijke rol. Een werkomgeving is, idealiter, een plek waar medewerkers hun behoeften ontdekken. Daar draagt een werkgever aan bij door onder meer het faciliteren van bijscholingen. Op die manier wordt een synergie gecreëerd tussen de noden van de organisatie en de persoonlijke behoeften van de werknemer. 

De uitvoering van een uitdagende job geeft de werknemer energie. Maar tegenwoordig gaat er almaar minder aandacht naar bijscholingen waardoor mensen hun motivatie verliezen, en daarbij ook vaak hun vitale energie. Die verloren werklust wordt een groeiende last tot het ook voelbaar wordt in de privésfeer.

Alles begint bij het vinden van een job waarvan de bedrijfs- of organisatiewaarden congruent zijn met de persoonlijke waarden van het individu. Een job moet op een zeker level tegemoet komen aan iemand zijn of haar persoonlijke waardepallet.  Van zodra dit het geval is, kan de werknemer zich persoonlijk ontwikkelen tijdens de werkuren waardoor hij of zij de job met een stevige portie motivatie aangaat. Echter, heel wat mensen zijn zich totaal onbewust van wat hun waarden zijn, wat hun energie geeft, of sterker nog, wie ze zijn. Vaak hebben ze ook geen idee van wat nu eigenlijk hun talenten en sterktes zijn. Die afwezige kennis beperkt deze mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. 

In Balance biedt coaching die bijdragen aan uw persoonlijke groei en ontwikkeling. Hierdoor staat u veel sterker in uw eigen kracht. U wordt zich bewuster van wat u wil of net niet wil. U trekt de zaken aan die congruent zijn met wie u bent en wat uw dromen zijn. Neem zeker een kijkje naar onze opkomende masterclass leadership en communication. Neem contact op indien u interesse hebt in persoonlijke coaching met Jo Dumon (ook in functie van professionele sollicitatietraining of loopbaancoaching).

Maak bewustere keuzes Maak bewustere keuzes

De aanpak is helemaal anders; er wordt constructief gewerkt. Je vertrekt vanuit jouw sterke kanten. Je mindere kanten worden benoemd, maar worden niet extra in de kijker gezet. Zo wordt er gebouwd op die minder goede kanten om die naar een hoger niveau te tillen, en omgekeerd, om je sterke kanten nog uit te vergroten.

Naam, functie