Waar liggen uw grenzen?

Fysieke grenzen, grenzen tussen landen bijvoorbeeld, zijn meestal zeer duidelijk afgelijnd. Tijdens communicatie zijn we echter ook voortdurend bezig met grenzen stellen en grenzen aftasten. Deze grenzen tussen mensen- tussen de gevoelens van mij en de ander- zijn doorgaans moeilijk af te tekenen. En bovendien verschillend van persoon tot persoon.
Waar legt u uw persoonlijke grenzen? Waar legt u uw persoonlijke grenzen?

Grenzen verschillen

Grenzen stellen ons in staat om een afbakening te maken tussen onszelf en de omgeving. Door grenzen te stellen creëren we een identiteit voor onszelf.
Terzelfdertijd zijn onze grenzen ook deels doorlaatbaar. Bij de ene zal je ‘interne douanier’ toestaan dat er veel uitwisseling van emoties mogelijk is. Bij anderen zijn de ‘slagbomen’ dan weer veelal gesloten, waardoor emoties van anderen moeilijk tot je doordringen. Ben jij bijvoorbeeld iemand die snel huilt bij een emotionele passage in een film of blijf je hier onbeweeglijk bij?

 

Muren bouwen of slopen

Wanneer je alle muren om je heen sloopt en je laat beïnvloeden door alle gevoelens die op je afkomen, smelt je volledig samen met de ander. Mensen die geen ‘nee’ durven zeggen tegen hun baas, zijn hier een mooi voorbeeld van.

De tegenpool hiervan is muren om je heen bouwen. Dit maakt het moeilijker voor een buitenstaander om impact te hebben op jou en je gevoelens. Het kan een beschermingsrelflex zijn bij gebeurtenissen die voor jou verpletterend kunnen zijn. Anderzijds staat dit in de weg voor gevoelens van samenhorigheid en teamspirit.
Denk bijvoorbeeld aan psychologen: zij moeten sterk empathisch zijn, maar als ze niet regelmatig afstand nemen van de verhalen van hun patiënten zou hun job ondragelijk worden.

Grenzen verliezen

Wanneer mensen je hoogste waarden met de voeten treden, kan je je grenzen verliezen! Tijdens de opleiding Duurzaam Communiceren met NLP reiken we handvaten aan om dit voor jezelf bewust te controlleren.

Proeven van grenzen volgens de NLP-benadering? Bekijk onderstaand filmpje!

 

Waar liggen jouw grenzen? from In Balance on Vimeo.

Ik zou de workshop aanbevelen aan iedereen die professioneel bezig is met communicatie

Lieve Vereycken