Automatisatie maakt luisteren belangrijker

Nog nooit ging de automatisering en digitalisering zo snel. Softskills worden daarom steeds belangrijker. Dagelijks zitten we uren online waardoor we het luisteren hebben afgeleerd. Wil jij vandaag uitmunten als manager? Train je luistervaardigheden en onderscheid hierbij 3 niveau’s.
Train je luistervaardigheden Train je luistervaardigheden

Drie niveaus van luisteren

Innerlijk luisteren
Bij innerlijk luisteren ligt de nadruk op het luisteren naar jezelf. Je luistert naar de ander maar concentreert je daarbij vooral op wat de woorden voor jou betekenen. De schijnwerpers zijn gericht op jouw gedachten, jouw gevoelens en jouw conclusies over jezelf en anderen. Reeds hier ontstaan het oordelen.

Gericht luisteren
Bij niveau 2 richt je het luisteren naar de ander. Je zit meestal wat voorover en maakt oogcontact met de ander. Je bent vol aandacht voor de ander en bent weinig bewust van de omgeving. Je vangt de lichaamstaal en de emoties van de ander op. Je let op wat de andere zegt maar vooral op hoe hij het zegt. Op dit niveau is er weinig interne dialoog.

Universeel luisteren
Luisteren op niveau 3 kunnen we ook wel omgevingsluisteren noemen. Je luistert alsof jij en de ander zich in het middelpunt van het universum bevinden en van alle kanten informatie ontvangen. Je bent je bewust van alles wat je met je zintuigen kunt waarnemen : wat je ziet , hoort, ruikt en voelt. Daarnaast vang je via je intuïtie informatie op die je niet direct kunt waarnemen. De signalen gebruik je om te checken of je intuïtie klopt. 

 

TIPS

-Train je gedurende 1 week vooral op gericht luisteren

-Train niveau 2 onder de douche, tijdens een natuurwandeling, tijdens het koken

-Noteer elke dag hoeveel tijd je per dag met innerlijk luisteren bezig bent 

Frederik volgde de Dictieworkshop voor studenten en 5 sessies individuele coaching. Deze video toont de fantastische resultaten die Frederik behaalde.

Frederik