Praktische tips voor uw stem

Je stem als krachtigste wapen Jo Dumon

Verschenen in Streekpersoneel: Meer-succes-op-je-werk-met-deze-vijf-stemtrucjes

Je stemgeluid heeft veel invloed op wat de luisteraar over jou denkt. Zelfs een lichte trilling kan je uitstraling en onderhandelingspositie al verzwakken. Met deze trucjes leer je je stem optimaal gebruiken op het werk.

1. Adem via de buik

Stemcoach Jo Dumon is al 25 jaar bezig met de stem, en zij raadt één ding aan. “Via je buik ademen doet je stem mooier, zelfzekerder en warmer klinken. Hierbij spreek je tijdens het uitademen, en al sprekend wordt je buik platter en platter. Gaan je schouders omhoog terwijl je spreekt, dan adem je te hoog in.”

2. Let op je articulatie

“Goede articulatie leidt tot succes. Je gaat trager en gecontroleerder spreken en dus meer vertrouwen uitstralen”, zegt de stemcoach. “Praat ook gerust een beetje langzamer.”

3. Vermijd stopwoorden en pauzeer 

“Stopwoorden zijn een uiting van twijfel en onzekerheid. Ze tonen aan dat je je gedachten niet kan structureren”, aldus Jo Dumon. “Maar alles in één keer aan elkaar praten, is ook niet goed. Laat dus voldoende stiltes vallen in een gesprek of presentatie. Je wordt er rustiger door en de luisteraar ook.”

4. Kijk mensen ‘echt’ aan als je spreekt

Hoe meer je je aandacht richt op het publiek, hoe groter de kans dat je naar een natuurlijke buikademhaling overgaat. Want je laat ook je eigen denken los. Jo Dumon vergelijkt het hiermee: “Gepassioneerde leerkrachten die de leerlingen echt willen betrekken in hun les, hebben minder kans op stemproblemen dan leerkrachten die altijd hun klassieke verhaaltje aframmelen.”

5. Experimenteer met je stem

Stembanden zijn aangeboren, maar iedereen kan spelen met zijn stemgeluid. Jo’s tip: “Neem regelmatig je stem op in verschillende situaties - met je partner aan tafel, tijdens een vergadering op het werk, in een gesprek met een onbekende,… Voor veel mensen is het confronterend om hun eigen stem te horen, maar deze oefening maakt je wel bewuster van je stemgebruik. In welke situaties spreek je sneller, wanneer klinkt je stem warmer, hoe vaak zeg je ‘euh’? De meeste smartphones hebben een goede dictafoon, dus er is geen excuus meer.”

Gerlinde De Bruycker