Positieve zelfcommunicatie: de basis van alle communicatie

Jo Dumon, communicatie-expert en topcoach bij In Balance, onderging eind september een orthopedische ingreep. “De eerste maand van mijn revalidatie was zeer heftig en had ik erg veel pijn. De laatste weken ben ik echter tot rust gekomen in mijn revalidatieproces. Daarbij ben ik tot enkele belangrijke inzichten gekomen." Hieronder lees je de persoonlijke getuigenis van Jo omtrent negativiteit in de pers en positieve communicatie naar jezelf en naar anderen.
"Het is zo belangrijk om positieve zelfcommunicatie te stimuleren." "Het is zo belangrijk om positieve zelfcommunicatie te stimuleren."

"De afgelopen weken had ik meer tijd om de kranten te lezen en het nieuws te volgen. Corona is overal. Alle virologen en experten, maar ook onze politiekers en beleidmakers hebben de beste intenties. Van zodra er echter een nieuw idee op tafel ligt, springt de pers op alle negatieve aspecten daarvan. Die negatieve berichtgeving draagt bij aan onzekerheid in een periode die sowieso al een extra inspanning vraagt m.b.t. het zorgdragen van ons welzijn.

Doordat de pers alles, maar dan ook alles, in vraag stelt, beginnen de mensen thuis ook twijfels te krijgen over de regelgeving. Natuurlijk heeft de pers een belangrijke opdracht om hiaten op te sporen, zaken in vraag te stellen; kortom, om kritisch te zijn. Kritisch zijn, is een must. Maar het kritische mag niet ombuigen naar het negatieve. Die negatieve boodschap komt namelijk zwaar aan bij de mensen thuis.

Om daar zelf mee om te kunnen gaan, ben ik begonnen met een dagelijks halfuurtje mediteren. Meditatie heeft enorm veel impact op je bewustzijn en onderbewustzijn. Gisteren was de kern van mijn meditatie ‘dankbaarheid’. Ik richtte mij op waarvoor ik mij allemaal dankbaar voelde, en verschoot enorm van de omvang.

Ik ben dankbaar dat ik kan revalideren.
Ik ben dankbaar voor de artsen die mij goed verzorgen.
Ik ben dankbaar voor mijn gezin, kinderen, en familie.
Ik ben dankbaar voor het werk dat ik doe, en de steun van mijn collega's. 

Die dankbaarheid zal voor iedereen een andere invulling krijgen. Zo zijn er mensen die minder contact hebben met hun familie, die in armoede leven, of door een ellendige periode gaan. Maar toch hebben we allemaal iets om dankbaar voor te zijn.

Mensen krijgen zoveel positieve energie van dankbaarheid. Het stimuleren van positieve zelfcommunicatie is, zeker nu, van enorm belang. Positief communiceren naar jezelf, is eigenlijk het begin van positieve communicatie naar anderen. De samenleving heeft nood aan een meer positieve mindset. 

Daarom nodig ik jullie uit om hetzelfde als mij te doen. Sta even stil bij hetgeen waarvoor jij je dankbaar voelt. Formuleer drie zaken waarvoor jij je dankbaar voelt."

Het is een training waarbij je in het zijn van een persoon gaat kijken en je afvraagt "Hoe communiceert mijn gesprekspartner, en hoe kan ik mij daarin gaan aanpassen?"

Naam, functie